Wat is parasomnia? Een uitleg

Parasomnia verwijst naar abnormaal gedrag dat optreedt tijdens de slaap. Dit gedrag kan variëren van mild tot ernstig en kan zaken omvatten als slaapwandelen, praten in de slaap en nachtelijke paniekaanvallen. Ze kunnen ook ongebruikelijker gedrag omvatten, zoals slaapeten of slaaprijden.

Sommige mensen met parasomnia zijn zich er misschien niet eens van bewust dat ze zich met dit gedrag bezighouden, terwijl anderen er misschien levendige herinneringen aan hebben. In sommige gevallen kan parasomnia worden veroorzaakt door onderliggende medische aandoeningen, zoals slaapapneu of het rustelozebenensyndroom, of het kan een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen. In andere gevallen kan het worden veroorzaakt door psychologische factoren, zoals stress of trauma.

Slaapwandelen

Een van de meest voorkomende vormen van parasomnia is slaapwandelen, wat wordt gekenmerkt door wandelen of bewegen tijdens de slaap. Slaapwandelaars hebben misschien hun ogen open, maar zijn zich niet volledig bewust van hun omgeving en herinneren zich de gebeurtenis later misschien niet meer. Slaapwandelen kan goedaardig zijn, maar het kan ook gevaarlijk zijn, omdat slaapwandelaars tegen objecten aan kunnen lopen of zelfs hun huis kunnen verlaten en in potentieel gevaarlijke situaties terecht kunnen komen.

Somniloquy

Een andere veel voorkomende vorm van parasomnia is praten in de slaap, ook wel somniloquy genoemd. Dit is wanneer een persoon tijdens de slaap praat, vaak op een onzinnige manier. Praten in de slaap kan variëren van eenvoudig mompelen tot meer uitgebreide monologen en kan gepaard gaan met ander slaapgedrag, zoals slaan of schoppen.

Slaapangsten

Nachtelijke paniekaanvallen, ook wel bekend als slaapangsten, zijn een andere vorm van parasomnie die storend kan zijn voor zowel de persoon die ze ervaart als iedereen in de buurt. Nachtelijke paniekaanvallen omvatten intense angst en paniek tijdens de slaap, vaak vergezeld van schreeuwen, geselen en een snelle hartslag. Nachtangsten zijn anders dan nachtmerries, omdat mensen die last hebben van nachtangsten zich de details van de gebeurtenis meestal niet kunnen herinneren en er misschien niet helemaal wakker van zijn.

Andere vormen van parasomnia

Andere vormen van parasomnia zijn onder meer slaapeten, dat is wanneer een persoon tijdens de slaap eet, vaak ongebruikelijke of ongezonde dingen consumeert, en slaaprijden, dat is wanneer een persoon achter het stuur van een auto kruipt terwijl hij nog slaapt.

Parasomnia kan de slaap verstoren en overdag vermoeidheid en slaperigheid veroorzaken. Het kan ook gevaarlijk zijn, omdat sommige gedragingen, zoals slaapwandelen of slaaprijden, kunnen leiden tot ongelukken of verwondingen. Als je zelf (of iemand die je kent) last hebt van parasomnia, is het belangrijk om met een zorgverlener te praten om de oorzaak vast te stellen en behandelingsopties te onderzoeken.

Add a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *